Home
persberichten

PERSBERICHT | 9 april 2024

Museum De Lakenhal viert 150-jarig bestaan op 1 mei met gratis toegang en feestelijk programma voor iedereen

Museum dag en avond geopend voor jong en oud

Op 1 mei bestaat Museum De Lakenhal 150 jaar: in 1874 werd de oude Laecken-Halle omgedoopt tot stadsmuseum van Leiden en geopend voor het grote publiek. Die mijlpaal viert het museum met gratis toegang en tal van feestelijke activiteiten, zoals flitslezingen, kindercolleges en creatieve opdrachten over het museum van de toekomst. ‘s Avonds kunnen bezoekers tijdens de Nacht van de Zintuigen genieten van geurrondleidingen, schrijfworkshops en muzikale optredens van onder meer violist Tosca Opdam en band inneruu. Burgemeester Van der Velden opent samen met directeur Tanja Elstgeest om 10.00 uur de poort en onthult een nieuw werk van kunstenaar Claudy Jongstra dat recent door Museum De Lakenhal is verworven. De eerste 150 bezoekers van de dag worden verwelkomd met een stukje taart.

VOOR DE HELE STAD

Directeur Tanja Elstgeest verheugt zich op de viering. ‘We wilden onze 150ste verjaardag niet zomaar voorbij laten gaan. Met dit programma laten we zien hoe sterk Museum De Lakenhal is geworteld in de stad. We hopen op 1 mei iedereen uit Leiden en omstreken in ons museum te verwelkomen.’sterk Museum De Lakenhal al 150 jaar geworteld is in de stad. We hopen op 1 mei alle Leidenaren in ons museum te mogen verwelkomen.’

DAGPROGRAMMA VOOR JONG EN OUD

Tijdens het dagprogramma van 10.00 tot 17.00 uur vertellen bekende en minder bekende Leidenaren op zaal over hun favoriete werk. In het Open Atelier tekenen bezoekers hun museum van de toekomst. Conservatoren geven flitslezingen over hun vakgebied en gezinnen kunnen aanschuiven bij kindercolleges van textielkenner Els de Baan. Ook kunnen bezoekers op de foto als de Brillenverkoper van Rembrandt. In het museumcafé zijn tentoonstellingsaffiches uit de geschiedenis van Museum De Lakenhal te bewonderen en er worden poffertjes uitgedeeld op het Voorplein. Het complete programma is te vinden op lakenhal.nl/feest.

Kindercollege in het Auditorium
Kindercollege in het Auditorium Foto: Simone Both

NACHT VAN DE ZINTUIGEN

Tijdens de Nacht van de Zintuigen van 20.00 tot 00.00 uur bespelen hedendaagse kunstenaars de zintuigen van de bezoekers op allerlei manieren, geïnspireerd op de presentatie van Rembrandts vier zintuigenschilderijen. Er worden geurtours door het museum gegeven en kunstenaarscollectief ROEM geeft een schrijfworkshop. De band inneruu dompelt bezoekers onder in een muzikale en zintuigelijke ervaring vol geluid, muziek, geur en videoprojecties. Ook vinden muzikale optredens plaats van onder meer pianist Nora Mulder, klavecimbelspeler Mario Sarrechia en violist Tosca Opdam. Opdam laat zich inspireren door een nieuw kunstwerk van Claudy Jongstra, dat op 1 mei in Museum De Lakenhal wordt onthuld.

Mark Dion, The Leiden University Phantom Cabinet
Mark Dion, The Leiden University Phantom Cabinet Foto: Taco van der Eb
Rondleiding door Museum De Lakenhal
Rondleiding door Museum De Lakenhal Foto: Taco van der Eb

PROGRAMMA JUBILEUMJAAR

De viering op 1 mei is onderdeel van een feestelijk jubileumjaar ter ere van de 150e verjaardag van Museum De Lakenhal. Het jaar startte met de presentatie Rembrandts vier zintuigen – Zijn eerste schilderijen, die nog tot en met 16 juni te zien is. Tot en met 21 juli is ook Kimsooja – Thread Roots te zien, de eerste solotentoonstelling van deze internationaal bekende kunstenaar in Nederland. Van 21 september 2024 tot en met 2 maart 2025 viert het museum met de stad 450 jaar vrijheid met een tentoonstelling die de lange optochtengeschiedenis van Leiden belicht.

Rembrandts vier zintuigen - Zijn eerste schilderijen
Rembrandts vier zintuigen - Zijn eerste schilderijen Foto: Joep Jacobs
Kimsooja - Thread Roots
Kimsooja - Thread Roots Foto: Joep Jacobs

RIJKE GESCHIEDENIS

Museum De Lakenhal is sinds de oprichting 150 jaar geleden gehuisvest in de monumentale Leidse Laecken-Halle uit 1640. Hier wordt in de zeventiende eeuw het wereldberoemde Leids Laken gekeurd op kwaliteit. Wanneer de textielindustrie in verval raakt, wordt gezocht naar nieuwe functies voor het gebouw. In 1868 besluit de gemeenteraad ‘een gedeelte van het gebouw de Lakenhal tot eene bewaarplaats of museum van voorwerpen van oudheidkundige of andere kunstwaarde’ te bestemmen. Het betekent de start van Museum De Lakenhal als stadsmuseum van Leiden. In 1869 gaat de verbouwing tot stedelijk museum van start. Op 1 mei 1874, driehonderd jaar na het Leidens Ontzet, wordt uiteindelijk het hele gebouw van de Lakenhal opengesteld als museum. Vanaf dat moment is het museum voor iedereen te bezoeken. Op zondag en tijdens de jaarlijkse herdenking van Leidens Ontzet op 3 oktober is de toegang gratis.

TRANSFORMATIES DOOR DE JAREN HEEN

In de loop van de eeuwen heeft het gebouw allerlei transformaties ondergaan. Zo wordt al in 1890 een nieuwe tentoonstellingszaal toegevoegd: de Harteveltzaal. Hier wordt eigentijdse kunst, onder meer van George Hendrik Breitner en de Haagse School, tentoongesteld – een unicum voor die tijd. In 1922 wordt de Papevleugel feestelijk geopend, waardoor het museum bijna twee keer zo groot wordt. De meest recente transformatie vindt plaats tussen 2016 en 2019. De Achterplaats, waar vroeger de textielarbeiders moesten wachten tot hun stoffen waren gekeurd, wordt omgetoverd tot een overdekt binnenplein, waar alle delen van het gebouw uit verschillende eeuwen samenkomen. Aan de achterkant van het gebouw aan de Lammermarkt worden de Van Steijn-zalen toegevoegd, waardoor extra ruimte ontstaat voor tijdelijke exposities.

Voorzijde Museum De Lakenhal
Voorzijde Museum De Lakenhal Foto: Karin Borghouts

NOOT VOOR PERS, NIET VOOR PUBLICATIE

Wil je aanwezig zijn bij het openingsmoment om 10.00 uur? Neem contact op met Anne van den Dool, medewerker PR & Online Communicatie, via a.van.den.dool@lakenhal.nl en 06 81 05 27 47. Ook interviewverzoeken kunnen op deze manier worden doorgegeven.