PERSBERICHT 14 oktober 2021: Nieuwe tentoonstelling over onze eeuwige drang naar meer
Museum De Lakenhal zoekt oplossingen voor groeiverslaving met If Things Grow Wrong
Op 15 oktober start in Museum De Lakenhal in Leiden de tentoonstelling If Things Grow Wrong. Eerder dit jaar lanceerde het museum een open call voor makers in alle disciplines om creatieve oplossingen te zoeken voor een trend die ons allemaal aangaat: de eeuwige behoefte aan groter, beter en meer.
Groeiverslaving
In de wereld van vandaag willen we alsmaar sneller, groter en meer. De vraag is of dat altijd beter is, of dat we zo ongemerkt ook in de problemen groeien. Van kleine stress over te weinig opslagruimte op je telefoon tot wereldwijde vervuiling… If things grow wrong, dan ontstaat er groeipijn in allerlei soorten en maten. De problemen lijken soms overweldigend; daarbij helpt het ons te richten op mogelijke oplossingen.
Makers uit binnen- en buitenland
Die zoektocht naar oplossingen is de aanleiding voor een nieuwe expositie, die van 15 oktober 2021 tot en met 20 februari 2022 in Museum De Lakenhal te zien is. Het museum nodigde makers uit binnen- en buitenland via een open call uit hun oplossing voor onze collectieve groeiverslaving in te sturen. Juryleden Eva Rovers, Raki Ap, Liesbeth Staats en Wytske Visser selecteerden uit bijna vijfhonderd inzendingen de beste vijftien.
Vijftien oplossingen
Van een doos waarin je kunt vluchten voor alle prikkels tot een doodskist die je confronteert met je eigen sterfelijkheid, van een installatie die de vervuilde zee tot ons laat spreken tot de mogelijkheid je eigen kleren een tweede leven te geven: je vindt het allemaal bij If Things Grow Wrong. In het ontwerp van de tentoonstelling is eveneens gezocht naar oplossingen voor onze groeiverslaving. Zo worden zoveel mogelijk materialen uit eerdere tentoonstellingen hergebruikt. De panelen van de tentoonstelling Jonge Rembrandt, die eind 2019 plaatsvond, zijn bijvoorbeeld verzaagd tot tekstborden voor deze expositie.
Positieve insteek
‘We waren als juryleden erg onder de indruk van de creativiteit van de inzenders,’ aldus jurylid Liesbeth Staats. ‘Als je naar buiten loopt, ben je op vijftien nieuwe manieren aan het denken gezet over onze groeiverslaving. Die positieve insteek staat in de tentoonstelling centraal: we laten zien welke oplossingen kunst kan bieden als we maatschappelijke uitdagingen te lijf willen gaan.’
Inspirerend proces
De opzet van de tentoonstelling vroeg om een nieuwe werkwijze, licht directeur Tanja Elstgeest toe. ‘Het was best spannend om de regie uit handen te geven, maar in ruil daarvoor kregen we een inspirerend proces terug. De intensieve samenwerking met kunstenaars, wetenschappers en andere creatieven heeft onze blik verruimd, zowel in de inhoud als in de vorm.’
Niet-geselecteerde inzendingen
Het museum was verrast door de grote hoeveelheid inzendingen. Deze verdienen het om gedeeld te worden. Daarom zijn ook de niet-geselecteerde inzendingen online te bekijken. De inzenders die toestemming gaven om hun werk te delen, zijn te vinden op de website van de tentoonstelling. Zo gaan hun ideeën niet verloren, maar kunnen zij direct contact zoeken met elkaar of met andere partners om hun creatieve plannen verder uit te werken.
Over Museum De Lakenhal
Museum De Lakenhal is het museum voor beeldende kunst en geschiedenis van Leiden. Net als de stad combineren we een klassieke uitstraling met een eigentijds en eigenzinnig karakter. De brede collectie reikt van hoogtepunten uit de oude kunst met Lucas van Leydens Laatste Oordeel en moderne klassiekers van De Stijl tot kunstopdrachten gemaakt door hedendaagse kunstenaars, zoals Claudy Jongstra, Atelier van Lieshout en vele anderen.
NOOT VOOR PERS, NIET VOOR PUBLICATIE
Neem voor meer informatie contact op met Anne van den Dool, medewerker PR & Online Communicatie, via a.van.den.dool@lakenhal.nl of 06-18889997.