Home
activiteit

Slotweekend If Things Grow Wrong

programma zaterdag 19 maart

Ontmoet de makers

Tentoonstellingszalen | doorlopend van 11.00 tot 17.00 uur

Maak kennis met de makers van de werken in If Things Grow Wrong! Het hele weekend staan er makers voor je klaar op zaal om met je in gesprek te gaan over hun installatie en de thema’s rondom groeiverslaving die ze daarmee aansnijden.

Waarom stoppen zo moeilijk is

Auditorium | start om 11.30 en 14.30 uur

Stopstrateeg Marije van den Berg besteedt aandacht aan het meest verwaarloosde thema in eigenlijk alle organisaties: stoppen. Ze laat je stoptekens herkennen in organisaties, teams, clubverband en de politiek. Ze neemt je mee in waarom stoppen nou zo moeilijk is, en waar je dit aan kunt herkennen. Want je bent niet gek als het niet lukt. Na deze masterclass weet jij hoe het werkt. Want alleen als je weet hoe het werkt, kun je eindelijk starten met goed stoppen.

Over Marije van den Berg
Marije van den Berg is stopstrateeg. Haar motto: dode paarden moet je feestelijk begraven. Ze heeft als onderzoeker en adviseur in talloze organisaties rondgelopen. Ze ziet daar veel overbodige ellende en te veel gedreven mensen die moe en cynisch zijn. Dat kan wat haar betreft anders. Marije is een kampioen in het leuk, eenvoudig, aantrekkelijk en sexy maken van stoppen en schudt hard aan je overtuiging dat stoppen per definitie verliezen is. Haar eerste boek, Stop, belandde binnen no time in de top 10 van Managementboek.nl en stond op de Shortlist voor Managementboek van het Jaar 2021.

Raki Ap
Raki Ap

Inheemse perspectieven op klimaatverandering

Auditorium | start om 13.00 en om 16.00 uur

De wetenschappers van de Verenigde Naties stellen dat vijf procent van de wereldbevolking bestaat uit inheemse volkeren en dat hun levenswijze eraan heeft bijgedragen dat ruim tachtig procent van de wereld-biodiversiteit is behouden. Ga tijdens deze sessie samen met Raki Ap op reis naar zijn thuisland West Papoea, tevens ’s werelds grootste tropische eiland. Beleef hoe het voelt om één dag Papoea te zijn en wat klimaatverandering vanuit het oogpunt van veel inheemse volkeren betekent. Zo wordt duidelijk hoe ons consumentisme bijdraagt aan het verdwijnen van vele mensenlevens, hun cultuur en cruciale ecosystemen zoals inheemse leefgebieden.

Over Raki Ap

Raki Ap is oud-militair, rijksambtenaar bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en klimaat- en anti-racisme-activist. Hij spreekt vanuit het inheems perspectief en maakt daarmee veel los binnen de klimaatbeweging en gevestigde instituten.

Tweedehands shoppen in Ken de keten

Tentoonstellingszalen | doorlopend van 11.00 tot 17.00 uur

Heb je altijd al een heus museumstuk willen dragen? Tinka van der Kooij verkoopt in het laatste tentoonstellingsweekend alle kleding die ze gebruikt heeft in haar installatie Ken de keten. Want een van de grootste stappen die we samen kunnen zetten om de alsmaar groeiende berg aan textielafval te verminderen, is door tweedehands te winkelen. En dat kan nu dus eenmalig in het museum! Er is kleding beschikbaar voor allerlei leeftijden en in uiteenlopende maten. En op is natuurlijk op. Je bepaalt zelf wat je het item waard vindt, met een minimum van €2 voor kleding voor volwassenen en €1 voor kleding voor kinderen. De opbrengsten van de verkoop gaan naar een mooie verrassing voor de vrijwilligers van kringloopwinkel Wawollie, die zich belangeloos inzetten voor het sorteren en verkopen van tweedehands kleding. En al dat harde werk, dat mag beloond worden!

Ken de keten
Ken de keten Foto: Taco van der Eb
PLASTISCH van DansBlok
PLASTISCH van DansBlok Foto: Lisa Ball

PLASTISCH op groot scherm

Auditorium | 10.00 – 11.00 uur

Plastic heeft ons veel gebracht. Het is praktisch, stevig, betrouwbaar en goedkoop. Er is alleen één probleem: het vergaat niet, en verstikt zo onze wereld. Toch blijven we krampachtig vasthouden aan alle plastic producten die ons leven moeten verrijken. Ook verbinden we plastic met de maakbaarheid van ons leven en het bijbehorende schoonheidsideaal. Mooi en lelijk, nuttig en vernietigend – al die uitersten komen samen in deze dansfilm van DansBlok in samenwerking met Jilles van Kleef. Gedurende het hele weekend op zaal te zien, maar ’s ochtends ook op groot scherm in het Auditorium.

Papierscheppen in het Open Atelier

Atelier | doorlopend van 11.00 tot 17.00 uur

In het Open Atelier maak je pulp van papierresten prachtige nieuwe vellen, waar je van alles mee kunt doen. Voeg bijvoorbeeld bloemzaadjes toe, zodat er over een tijdje prachtige dingen uit jouw eigen creaties gaan groeien. Over If Things Grow RIGHT gesproken… En als je de kunst van het papierscheppen eenmaal beheerst, kun je ook thuis eenvoudig aan de slag om de mooiste dingen te maken vanuit jouw oud-papierbak.

Extra bijzonder is dat je dit weekend papier kunt scheppen voor het goede doel! Drie leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden gaan ervoor zorgen dat het bijzondere papier dat je maakt uitgedeeld wordt aan kinderen die verblijven in het Willem Alexander Kinderziekenhuis (onderdeel van het LUMC).

In gesprek in Open Blad

Achterplaats | doorlopend van 12.00 – 17.00 uur

In Open Blad zit iemand die naar je luistert en die bereid is tot een gesprek. Waarover? Dat ligt aan jou – en aan je gesprekspartner. Misschien kunnen jullie het hebben over de natuur in je jeugd. Of over die ene keer dat je zomaar gelukkig was. Of misschien toch over hoe jij je de toekomst voorstelt? Treed binnen en kom erachter.

Open Blad
Open Blad