Home

The Paradox of Science

Dream3D Lab & The SuperNatural Foundation

Als moderne mens bevinden we ons in een groeiende spagaat. Aan de ene kant wordt de wetenschap steeds slimmer, waardoor we nieuwe manieren vinden om verwoestende ziektes, zoals kanker, te bestrijden. Aan de andere kant brengt die vooruitgang een flinke berg plastic afval met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de grote hoeveelheden eenmalige plastic verpakkingen die nodig zijn om dit onderzoek zorgvuldig te kunnen uitvoeren.

Met die paradox confronteren de makers van dit werk, zelf onderzoekers in het biomedische veld, ons. The Paradox of Science bestaat uit vier kamers, die de bezoeker meenemen op reis. In de eerste kamer, ‘Fighting Cancer’, zien we herkenbare elementen van de ervaring van een kankerpatiënt, verweven met het laboratoriumwerk dat wordt verricht om deze ziekte aan te pakken. In de tweede kamer, ‘Beauty of Knowledge’, worden de kunstzinnige 3D-scans getoond die uit dat werk voorkomen. Zo wordt de kijker zich bewust van de schoonheid die achter de wetenschap schuilgaat, en die tegelijkertijd kan zorgen voor een sterkere bewustwording van de resultaten van dit onderzoek. In de derde kamer, ‘The Paradox of Science’, worden de onbedoelde gevolgen van wetenschappelijk onderzoek belicht. In de vierde kamer wordt tot slot ruimte gegeven aan een duurzamere wereld, waaraan artsen en bezoekers samen een belangrijke bijdrage kunnen leveren.

over de makers

De onderzoeksgroep Dream3D Lab is gehuisvest in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. De groep wordt geleid door Anne Rios, voorloper in het driedimensionaal in beeld brengen van ziekte en gezondheid. Dit werk werd gemaakt in samenwerking met The SuperNatural Foundation, een stichting die een dialoog tussen kunstenaars en wetenschappers op gang wil brengen. Voor het maken van deze installatie versterkte immersive designer Annefleur Schut tijdelijk het team, dat zoekt naar duurzaam gebruik van plastic in de wetenschap.

 Dream3D Lab
Dream3D Lab

"The Paradox of Science toont de dilemma’s rond vooruitgang, groei en de prijs daarvan. Het combineert krachtige bewustwording met een duidelijke aanzet tot actie."

  • de jury van If Things Grow Wrong
Foto: Taco van der Eb

If Things Grow Wrong

The Paradox of Science is onderdeel van de tentoonstelling If Things Grow Wrong. We willen sneller, groter, méér. Is dat altijd beter, of groeien zo ongemerkt ook de problemen? De expositie over groeiverslaving is te zien vanaf 15 oktober in Museum De Lakenhal.

meer over de tentoonstelling bestel je tickets