De overgave van Weinsberg, 1603

Jan Cornelisz. van 't Woudt

In 1140 bracht de Duitse keizer Koenraad III zijn rivalen uit het huis Welf een gevoelige nederlaag toe. Volgens de overlevering garandeerde de keizer dat de vrouwen van de stad Weinsberg, bij Württemberg, bij overgave zoveel mochten meenemen als zij konden dragen. De vrouwen namen daarop hun mannen op de rug mee naar buiten. De legende moet voor Leidenaren een bijzondere betekenis hebben gehad. Dertig jaar eerder, in 1574, had Leiden de belegering door de Spanjaarden heldhaftig het hoofd weten te bieden. De schilder portretteerde zichzelf als derde van links. Hij noemde zich op zijn Latijns Woudanus waarmee hij zich net als veel geleerden van zijn tijd wilde onderscheiden als humanist. De man met witte baard is de invloedrijke humanist Dirck Vockertz. Coornhert.

Object

Titel
De overgave van Weinsberg
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
S 463
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Jan Cornelisz. van 't Woudt
Datering
1603
Signatuur
voorzijde, rechtsonder, op een steen: J.C.W. 1603 [JC ineen]
Materialen
olieverf, paneel
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Met lijst: 143,5 x 284,5 x 7,5cm (1435 x 2845 x 75mm)

Onderwerp

Voorstelling
man, stadsgezicht, vrouw, historiestuk

Verwerving

Datum
1912
Wijze van verwerving
Aankoop
Met dank aan
Aankoop met financiële steun van de Vereniging Rembrandt, 1912; gerestaureerd met financiële steun van IBM Nederland, 1983-1984
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan