Lakenhal Laat
Elke tweede vrijdag van de maand
Je weekend begint in het museum! Kom elke tweede vrijdag van de maand tussen je werk en de kroeg naar Museum De Lakenhal voor een flinke dosis inspiratie en kennis. Doe mee aan een verdiepend programma vol lezingen, workshops, performances, en meer. Zien we je daar?
bestel je ticketStrijden ga ik: Surinaamse Studenten Unie x Afro Student Assocation
Vrijdag 9 februari van 19.00 tot 22.00 uur
Op vrijdag 9 februari is het weer tijd voor Lakenhal Laat! Maak deze editie kennis met het bijzondere verhaal van de Surinaamse Studenten Unie én met studenten van de Afro Student Association. Tijdens deze avond duiken we dieper in de geschiedenis en de parallellen met nu. Hoe ziet deze emancipatiestrijd er tegenwoordig uit onder studenten op de Leidse universiteit? Wat wordt er geagendeerd en op welke manier? Wat is er veranderd?
Samenwerking met Afro Student Association
Ervaar een avond vol spoken word, dansperformances, workshops en korte rondleidingen door de tentoonstelling Strijden ga ik - Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie. Het programma is samengesteld in samenwerking met de Afro Student Association, een studentennetwerk dat zich hardmaakt voor een inclusieve universiteit.
Het programma
Talk
van 19.15 tot 20.00 uur in het Auditorium
Dit onderdeel is in het Engels
Paul Day, reünist van de Surinaamse Studenten Unie, en Levi Ommen, oud-voorzitter van de Afro Student Association, gaan onder leiding van Mitchell Esajas van The Black Archives met elkaar in gesprek over de emancipatiestrijd onder studenten toen en nu. Welke middelen gebruikte de Surinaamse Studenten Unie? En zijn er verschillen met hoe de Afro Student Association deze onderwerpen op de agenda zet?
Poëzie van Anton de Kom door Joshua Snijders
Om 20.45 uur op de Achterplaats
Nederlands gesproken
Naast de roofdruk Wij slaven van Suriname gaf de Surinaamse Studenten Unie ook een bloemlezing van gedichten van Anton de Kom uit, onder de titel Strijden ga ik. Maak tijdens deze avond kennis met de poëzie van De Kom door de ogen van Leidse woordkunstenaar Joshua Snijders. Na een korte inleiding draagt hij een aantal gedichten van Anton de Kom voor.
Workshop & discussie
van 20.15 tot 21.15 uur, doorlopend in het Atelier
De voertaal is Engels tijdens deze activiteit
In deze workshop moedigen studenten van Afro Student Association je aan om de media in eigen handen te nemen. Neem een stuk papier en begin met het knippen van beelden, woorden en tekstfragmenten. Creëer alternatieve verhalen en start de discussie over inclusie, emancipatiestrijd en empowerment.
Flitsrondleidingen
Om de 20 min bij de tentoonstelling
De rondleidingen kunnen gegeven worden in het Engels of Nederlands
Meer weten over de tentoonstelling? Elke 20 minuten start er een flitsrondleiding. Rondleider Demi neemt je mee in de achtergronden van de tentoonstelling en wijst je op bijzondere verhalen.
Dance-performance
om 20.00 uur op de Achterplaats
In deze dansvoorstelling, gecreëerd door Céline Kodjo, word je ondergedompeld in een eclectische en levendige wereld. Ervaar een mix van afrobeats, amapiano en krachtige bewegingen.
Open Atelier
De hele avond in het Atelier
Zin om zelf iets te maken? Geïnspireerd op het werk van Hedy Tjin ga je aan de slag met details van een kunstwerk uit de collectie. Vertaal een detail in vilt in Tjins kleurenpalet en ga naar huis met een bijzonder textielwerk.
bezoek aan de tentoonstelling
de hele avond
Tijdens Lakenhal Laat kun je natuurlijk ook de tentoonstelling bezoeken. Via historische objecten, korte films en de kleurrijke muurschilderingen van Hedy Tjin wordt het voor velen nog onbekende verhaal van Anton de Koms Wij slaven van Suriname verteld door de Surinaamse Studenten Unie.
In samenwerking met
Afro Student Association, Diversity & Inclusion Expertisebureau, Universiteit Leiden, Joshua Snijders, Mitchell Esajas, Paul Day en Levi Ommen
PRAKTISCHE INFORMATIE
- Datum: vrijdag 9 februari
- Tijd: 19.00 tot 22.00 uur
- Prijs: €10 regulier of €7,50 met Museumkaart, studententasje of andere kortingspassen
- Aanmelden: bestel je tickets online of aan de kassa op de avond zelf (op = op)
- Let op: voor sommige programmaonderdelen is een beperkt aantal plaatsen - meld je dus op tijd om verzekerd te zijn van een plekje
Tijdens Lakenhal Laat is een gedeelte van het museum geopend. Voor sommige programma-onderdelen is het aantal deelnemers beperkt. Wijzigingen in het programma onder voorbehoud.